Thema Reuzenbol – Madame Lefeber

Zolang de lefhebber dromen heeft, bestaat de mogelijkheid deze te verwezenlijken. Goed gewortelde ideeën groeien met toewijding uit tot een gerealiseerde droom in bloei. Ze zullen aan de bol ontspruiten en als hoge bomen tot de hemel reiken. Zo creëren bellenblazende windvangers hun eigen bubbel op de wind van voren.

Gedragen op kritische luchtstromen zal het gedachtegoed zich verspreiden. Stijgende luchtballonnen reduceren het Rode plein tot een stip op de horizon. Een reizend bolletje kan zich van bergen ontdoen, maar zal wild van aard blijven. Eenmaal met Hollandse nuchterheid verstrengeld, zal het zich elders manifesteren als velden vol veredelde dromen.

Zo waant de dromer zich in de toekomst totdat het heden plaatsvindt. Het levenslicht van een droom zal zich als reddende engel openbaren. Eigenwijze belichaming van lang gekoesterde wensen met nogal een kop erop. De grootste en roodste met wild bloed in het massief gewas.

De jonge blom in de bloei van haar leven was mij er nogal eentje. Met vader tijd aan haar zijde veroverde ze de wereld en stond al snel te boek als Madame Lefeber. Het kindje van de grondlegger, die op zijn dromen kon bouwen. Wonderbaarlijke blauwdruk voor het warme nest van de droom broeder in bollenschuur D.W.Lefeber.

Reuzenbol 'Madame Lefeber' - Sjoerd Blokker
Reuzenbol 'Madame Lefeber' - Sjoerd Blokker
Reuzenbol 'Madame Lefeber' - Sjoerd Blokker
Reuzenbol 'Madame Lefeber' - Sjoerd Blokker

Kunstenaar – Sjoerd Blokker

Als autodidact heeft Sjoerd Blokker een geheel eigenzinnige stijl ontwikkeld, zijn werk is dan ook moeilijk in woorden te vatten. De werken komen intuïtief tot stand en brengen zo zijn belevingswereld naar de oppervlakte. Hij speelt met de associatie van kleuren, structuren en lijnen. Contrasten tussen realisme en abstractie brengen een droombeleving teweeg waarin de geest bepaalt waar de grens ligt van wat is. Juist omdat niets is, kan alles zijn. Het is als een ontdekkingsreis waarin niets is wat het lijkt. Hetgeen je in het werk dacht te zien blijkt veranderlijk en over te vloeien naar een geheel ander beeld. Sjoerd Blokker zoekt naar de grenzen van de geest en streeft ernaar een gevoel teweeg te brengen van hallucinaties.

Meer van zijn werk: www.artisshock.com

Geadopteerd door

Deze Reuzenbol is geadopteerd door Stichting D.W. Lefeber Memory (1894-1979)

D.W. Lefeber is een legende in het bollenvak. Hij veredelde en handelde in tulpenbollen en hij heeft aan de wieg gestaan van veel nieuwe en verbeterde tulpenrassen die ook nu nog te koop zijn. Zijn werk was zijn hobby en met het kruisen van tulpen had hij veel succes. In de 60’er jaren waren meer dan 50% van alle in Nederland geteelde tulpen afkomstig van de hand van Dirk Lefeber. Ook is hij een van de initiatiefnemers van de Keukenhof. Door zijn niet aflatende inspanningen en als vertrouweling en gevolmachtigde van Graaf Carel van Lynden, eigenaar van het landgoed, kon Keukenhof uiteindelijk in 1950 haar poorten openen als een blijvende bolbloemententoonstelling in de Bollenstreek. Een nieuwe tulp ontwikkelen en introduceren kost 20 jaar. Dit weerhield Dirk Lefeber er niet van om talloze nieuwe variëteiten te ontwikkelen, waarvan jaarlijks miljoenen bollen werden geproduceerd.

Dirk Lefeber heeft sterk bijgedragen aan het verkrijgen van betere handelsvariëteiten en dit was van groot belang voor de hele bloembollenbranche. Omdat veel in cultuur gebrachte tulpen gedegenereerd waren, zocht Dirk Lefeber zijn heil in originele, wilde Russische Fosteriana tulpen die hij meenam uit het Pamir gebergte in het oosten van Tadzjikistan. Eén ervan heeft hij onder de naam Madame Lefeber geregistreerd. Deze tulp was de basis van het succes van vele nieuwe tulpenrassen. Nog steeds wordt de Madame Lefeber tulp zo af en toe gebruikt voor verdere veredeling.

Locatie

Deze Reuzenbol is geplaatst in de tuin tussen Kasteel Keukenhof en LAM museum, Lisse