Lisse, op 21 januari is de 18e Reuzenbol van het kunstproject ‘Giant Tulip Bulbs’ onthuld. De door Kees Putman beschilderde bol ‘Genieten’ is geadopteerd door ontwikkelaar Wilma Wonen en krijgt straks een mooie plek in het project Nieuw Trompenburg. Omdat de bouw nog moet starten, heeft de Reuzenbol een tijdelijke plek gekregen aan de Achterweg ter hoogte van het ‘praatbankje’.

Louis van Loon, projectontwikkelaar bij Wilma Wonen: “Nieuw Trompenburg ontwikkelen we midden in een bestaande wijk. Fijn dat we op deze manier iets terug kunnen geven aan de buurt en ondertussen een steentje bijdragen aan ‘Giant Tulip Bulbs’ dat het grootste aaneengeschakelde kunstproject in de wereld is. We selecteerden drie Reuzenbollen en lieten omwonenden hun stem uitbrengen. De bol van Kees Putman sprak het meest aan. En eerlijk gezegd, deze bol had ook onze voorkeur. Mooi hoe alle kwaliteiten van de Bollenstreek in één ontwerp zijn gevat.”

v.l.n.r. Jan van Vliet, Marieke Schellens, Louis van Loon, Dorine Putman, Kees Putman, Wil Brouwer, Marjolijn vd Jagt

365 dagen per jaar kleur bekennen

De Stichting Gildemeesters Bollenstreek is in 2018 al gestart met het project ‘Giant Tulip Bulbs’. En met succes. 69 bollen zijn al beschilderd en 17 hebben inmiddels een plek gevonden in het gebied tussen Haarlem en Leiden. Over het doel van dit kunstproject is voorzitter en project director Jan van Vliet enthousiast. “De Bollenstreek is een van de bekendste streken ter wereld, een toeristische trekpleister. We organiseren jaarlijks mooie events, maar de streek verdient iets blijvends. Met de gigantische tulpenbollen, beschilderd door kunstenaars uit de regio, zetten we de Bollenstreek het jaar rond op de kaart. Ook als de bloemen uitgebloeid zijn, heeft de Bollenstreek straks kleur. We krijgen nu al zoveel positieve reacties van mensen die blij worden bij het zien van de bollen.”

Ontdek het verhaal van de Bollenstreek

De artdirector van de stichting, Wil Brouwer, legt uit dat inmiddels 42 lokale kunstenaars vrijwillig 69 bollen hebben beschilderd. 61 bollen zijn geadopteerd en worden gefaseerd geplaatst en onthuld. “Elke kunstenaar heeft zijn eigen signatuur, maar de opdracht was uniform: de bol moet het verhaal van de Bollenstreek vertellen. Het resultaat is dat bewoners en toeristen genieten van een verscheidenheid aan kunstobjecten die je helpen de Bollenstreek te ontdekken. De 80 bollen vormen straks een prachtig ensemble langs een route van 125 kilometer.”

Zes vierkante meter kunst

De Reuzenbol die bij Nieuw Trompenburg komt te staan heet ‘Genieten’. Met dit thema doelt Kees Putman op de verscheidenheid aan manieren waarop je van de Bollenstreek kunt genieten. Op de fiets, lopend of te paard. Van strand tot Space Expo, het prachtige duinlandschap, molens en ga zo maar door. “Met veel plezier heb ik de bol samen met mijn vrouw Dorien beschilderd. In het totaal gaat het om zes vierkante meter. Een leuke uitdaging als je bedenkt dat ik normaal op vlak doek beschilder. Met perspectief heb ik de bolling doorbroken.” Kees zijn werk is onderdeel van de Zee-tentoonstelling in het Museum Noordwijk. Naast schilder is deze kunstenaar ook schrijver.

Tijdelijke verhuizing

Wie de bol wil bekijken, moet die kans nu pakken. Zodra de voorbereidingen voor de bouwwerkzaamheden van Nieuw Trompenburg starten, wordt de reuzenbol even in veiligheid gebracht. Het ontwerpbestemmingsplan wordt 25 januari gepubliceerd. Zoals het er nu naar uitziet, gaan de woningen in het derde kwartaal 2022 in verkoop en het streven is in kwartaal 1 van 2023 te starten met de bouw. Als de bouw is afgerond, krijgt de reuzenbol een mooie plek in Nieuw Trompenburg.