Thema Reuzenbol – Tulpmania

Op deze Reuzenbol zie je een allegorie van de Tulpmanie van 1634 tot 1637. Flora, de bloemgodin, zit op haar zegenwagen samen met 3 mannen met narrenkappen.

  1. “Leckebart” kan het drinken niet laten
  2. “Graegrijck” houdt gierig een zak met geld vast
  3. “Liegwagen” verkoopt zijn praatjes.

De dame “Vergaer al” zit haar geld te wegen en aan de dame “Ydel Hope”, met Januskop, ontvliegt de vogel van de hoop. Haarlemse wevers hebben hun weefgerei weggegooid en volgen de kar. Het lot van de kar is op de zijkant te zien: Hij zal in de zee verdwijnen. Op de achterzijde zie je de balans. Met een paar tulpen bollen kon een Amsterdams grachtenpand gekocht worden.De tulpenbol was meer waard dan goud. In 1637 komt er abrupt een einde aan de windhandel.

Reuzenbol 'tulpmania' - anneke van kesteren
Reuzenbol 'tulpmania' - anneke van kesteren
Reuzenbol 'tulpmania' - anneke van kesteren
Reuzenbol 'tulpmania' - anneke van kesteren

Kunstenaar – Anneke van Kesteren

Anneke Van Kesteren (Lisse) genoot haar opleiding aan de vrije academie voor beeldende kunsten “Phychopolis” te Den Haag (1976-1980). Haar voornaamste studierichting aan de academie was de vrije schilderkunst. Sinds 1981 werkt van Kesteren als professioneel beeldend kunstenaar. Ze maakt voornamelijk olieverfschilderijen op linnen. Het belangrijkste thema en inspiratiebron voor van Kesteren, is het landschap. Landschappen gezien en ervaren op de verre reizen, maar ook zeker in de nabije omgeving. Landschappen van grote fenomenen: bossen, bergen, vlaktes, rivieren, moerassen, vulkanisch gebied en de solitaire boom. Juist daar ligt haar fascinatie.

Haar werk is aangekocht door particulieren, bedrijven en instellingen in binnen- en buitenland.

Meer van haar werk: www.annekevankesteren.nl 

Geadopteerd door

Deze Reuzenbol is geadopteerd door Moolenaar B.V., Voorhout

Locatie

Deze Reuzenbol is geplaatst voor het pand van Moolenaar B.V., Loosterweg 33, Voorhout