Thema Reuzenbol – Jan Six

Op deze bol zien we Jan Six I (1618-1700) met zijn echtgenote Margaretha Tulp. Zijn vader Jean Six had fortuin gemaakt in de zijde- en lakenindustrie. In 1642 kocht de moeder van Jan Six de buitenplaats Elsbroek in Hillegom. Na haar overlijden vererfde Elsbroek in 1654 op haar zoon Jan Six.
Jan Six II (1668-1750) kocht in 1722 de Ambachtsheerlijkheid Hillegom (een leengoed van de graven van Holland en West-Friesland), ook kocht hij het Brederode’s duin ‘’onder Tetrode en Voglesangh’’ en drie stukken van het Langevelder duin. In 1749 kocht hij ook nog het Hof van Hillegom, dat tot 1822 in het bezit van de familie Six zou blijven. Zijn nageslacht wordt ook wel “Six van Hillegom” genoemd. Het Hof maakt heden deel uit van het Gemeentehuis in Hillegom.

De schilder heeft een artistieke combinatie gemaakt van deze gegevens, op de bol gaan de ‘lakens’ van Jan en Margaretha langzaam over in het bollenlandschap van Hillegom. Ook te zien op de bol is het wapen van de familie Six en een artistieke impressie van de Hillegomse hangkous, gebaseerd op het bronzen beeld, wat te vinden is in Hillegom.

De Reuzenbol is op 09 september 2020 officieel gesigneerd door Jan Six X (deze Jan is de 10e Jan Six en de 9e heer van Hillegom).

Reuzenbol 'Jan Six' - Nicoline Heemskerk
Reuzenbol 'Jan Six' - Nicoline Heemskerk
Reuzenbol 'Jan Six' - Nicoline Heemskerk
Reuzenbol 'Jan Six' - Nicoline Heemskerk

Kunstenaar – Nicoline Heemskerk

Nicoline Heemskerk is geboren in Sassenheim (1967) en woont sinds 1989 in Warmond waar ook haar atelier is op Veerpolder 59. Zij studeerde tekenen/schilderen van 1994 – 1999 aan kunstacademie Wackers in Amsterdam en was tot 2003 fulltime illustrator op ontwerpstudio van Royal Sanders in Leiden. Daarna is Nicoline als zelfstandig kunstschilder/illustrator verder gegaan. Haar werk is kleurrijk en figuratief.

Meer van haar werk: www.nicoline-heemskerk.com

Geadopteerd door

Deze Reuzenbol is geadopteerd door Hillegom marketing.

Locatie

Deze Reuzenbol is geplaatst op de hoek vd Weerensteinstraat & Sixlaan in Hillegom