Thema Reuzenbol – Vervaging van de trekvaart en hun schuiten

Haarlem is de bakermat van de tulpenhandel. Al in de gouden eeuw waren de bollen zeer in trek, en werd er flink handel in gedreven. De stad Leiden was in lijn met Haarlem. De handel bollen werd via de trekboten over de trekvaart vervoerd. Man en paard voorop, door een wijds landschap, een rijke grond voor de kweek van de tulpen. Zee aan de ene kant, meren en veengronden aan de andere kant. Een strook Nederland wat een bijzondere geschiedenis met zich meedraagt. Een geschiedenis die door de jaren heen aan het vervagen is. Nu hebben we auto’s, vrachtwagens, motoren en zijn wegen de hoofdaders geworden van het tulpentransport. Toerisme heeft zijn weg gevonden om in grote getalen in het voorjaar de bollenvelden te bestormen en de prachtigste kleuren vast te leggen op de gevoelige digitale plaat. Vooral bij zonsopkomst en ondergang lijkt het landschap in een kleurrijke vuurzee op te gaan.

De continue beweging en veranderingen. Een flow waar we soms invloed op hebben, soms ook niet. Een beweging die Mika in de schildertechniek gebruikt heeft. Het creëren van nieuwe werelden waarin de geschiedenis als een schim nog zichtbaar is, vaag over een “hartslaglijn” van Haarlem, Lisse en Leiden, die over de bol heen loopt. Drie prominente plaatsen die met elkaar in verbinding staan door de trekvaart.

Reuzenbol 'Vervaging van de trekvaart en hun schuiten' - Mika van Vonderen
Reuzenbol 'Vervaging van de trekvaart en hun schuiten' - Mika van Vonderen
Reuzenbol 'Vervaging van de trekvaart en hun schuiten' - Mika van Vonderen
Reuzenbol 'Vervaging van de trekvaart en hun schuiten' - Mika van Vonderen

Kunstenaar – Mika van Vonderen

Mika van Vonderen (1970) is een dromer. Dromend over vrijheid groeide ze als boerendochter op in het Noord-Brabantse plaatsje Zeeland.. Als een vlindertje dwarrelde ze door haar vrije jeugd. Wel een koppige vlinder. “Ik deed het op mijn manier of niet.” Ze was altijd bezig met ‘mooie dingen maken’: schilderen, frummelen met allerlei materialen, hutten bouwen en vlechten met rietgras. In haar recente passie, motorrijden, komen deze tegenpolen samen. “Helm op mijn hoofd en gaan.” Constant gefocust. Geen ruimte voor andere gedachtes. En tegelijkertijd één worden met de omgeving, het universum. Haar motor creëert lef en heeft invloed op haar werk.

Mika is altijd aan het tekenen, vastleggen en registeren. Tijdens haar reizen naar onder andere India en Marokko, de landen waar je altijd wordt verrast door het onverwachte en de controle moet loslaten. Maar ook tijdens haar bevrijdende motorritten gaat haar schetsboek mee. De control freak met de drang naar ultieme vrijheid. Na al die jaren dus nog steeds die koppige, creatieve vlinder. Mika van Vonderen maakt 2-dimensionaal werk. Autonome schilderijen en tekeningen en in opdracht. Zij werkt met diverse materialen en technieken en op diverse ondergronden zoals houten panelen, beton en ook op leer!

Meer van haar werk: www.mikakunst.nl

Geadopteerd door

Deze Reuzenbol is geadopteerd door Stichting Accommodatie en Recreatie Lisse.

Locatie

Deze Reuzenbol is nog niet geplaatst