Thema Reuzenbol – Terugblik

Op deze bol zie je een terugblik naar het verleden door middel van een geschilderde “Anamorfose” van de haven van Lisse. Wanneer je in de hartlijn van de schildering gaat staan, heb je het beste zicht op de haven en buigen alle krom geschilderde lijnen weer recht.

Het vervoer van de bollen naar de bollenveiling van Lisse ging vroeger grotendeels over het water. Beiden veilinghuizen lagen immers aan “de Gracht” waar de bollen verhandeld werden. Met de komst van de vrachtwagen werd de haven overbodig, dus is hij in 1963 gedempt. Wat nog rest van dit unieke stukje Lisse is een lelijke parkeerplaats. Wie weet inspireert deze “terugblik” de plaatselijke bestuurders om de auto’s ondergronds te bergen en op de plaats van al het blik een mooie waterpartij te laten herrijzen!

Reuzenbol 'terugblik' - anneke van kesteren
Reuzenbol 'terugblik' - anneke van kesteren
Reuzenbol 'terugblik' - anneke van kesteren
Reuzenbol 'terugblik' - anneke van kesteren

Kunstenaar – Anneke van Kesteren

Anneke Van Kesteren (Lisse) genoot haar opleiding aan de vrije academie voor beeldende kunsten “Phychopolis” te Den Haag (1976-1980). Haar voornaamste studierichting aan de academie was de vrije schilderkunst. Sinds 1981 werkt van Kesteren als professioneel beeldend kunstenaar. Ze maakt voornamelijk olieverfschilderijen op linnen. Het belangrijkste thema en inspiratiebron voor van Kesteren, is het landschap. Landschappen gezien en ervaren op de verre reizen, maar ook zeker in de nabije omgeving. Landschappen van grote fenomenen: bossen, bergen, vlaktes, rivieren, moerassen, vulkanisch gebied en de solitaire boom. Juist daar ligt haar fascinatie.

Haar werk is aangekocht door particulieren, bedrijven en instellingen in binnen- en buitenland.

Meer van haar werk: www.annekevankesteren.nl 

Geadopteerd door

Deze Reuzenbol is geadopteerd door Novèns accountants Lisse

Chris van Deventer (eigenaar Novèns accountants Lisse): “We zijn een bedrijf met verschillende kantoren in de Bollenstreek, waarvan één in Lisse. Toen ik het tafereel van de oude haven zag, wist ik direct dat deze bol voor ons kantoor moest komen te staan. Hij hoort thuis op de plek waar De Haven tot 1963 lag.”

Locatie

Deze bol is geplaatst voor het kantoor van Novens Accountants Lisse, Grachtweg 73A, Lisse