Zaterdag 02 april is de Reuzenbol ‘Madame Lefeber’ onthuld op de van Lyndenweg in Lisse. Deze bol is geadopteerd door de D.W. Lefeber Memory (1894-1979) en werd onthuld door zijn kleinzoon Reinier Lefeber. Met deze onthulling staan er nu 23 Reuzenbollen in de Bollenstreek.
De Reuzenbol gemaakt door Sjoerd Blokker uit Hillegom is geplaatst op de van Lyndenweg in Lisse. De bol is geïnspireerd op de reizen van Lefeber naar Rusland en de nieuwe variëteiten, die hij uit wilde tulpen heeft ontwikkeld. Het vertelt de reis van Madame Lefeber, een tulp uit het Pamir gebergte in Tadzjikistan die via Moskou terecht kwam in een bollenschuur in Lisse. Daar werden haar sterke genen doorgegeven aan vele nieuwe variëteiten. Op de bol valt een wereld te ontdekken en hoe langer je kijkt, hoe meer je ziet. De kunstenaar heeft bij de bol een prachtig gedicht geschreven, je kunt deze lezen door de QR-code op het informatiebord te scannen of klik HIER.
D.W. Lefeber (1894-1979) is een legende in het bollenvak. Hij veredelde en handelde in tulpenbollen en hij heeft aan de wieg gestaan van veel nieuwe en verbeterde tulpenrassen die ook nu nog te koop zijn. Zijn werk was zijn hobby en met het kruisen van tulpen had hij veel succes. In de 60’er jaren waren meer dan 50% van alle in Nederland geteelde tulpen afkomstig van de hand van Dirk Lefeber. Ook is hij een van de initiatiefnemers van de Keukenhof. Door zijn niet aflatende inspanningen en als vertrouweling en gevolmachtigde van Graaf Carel van Lynden, eigenaar van het landgoed, kon Keukenhof uiteindelijk in 1950 haar poorten openen als een blijvende bolbloemententoonstelling in de Bollenstreek. Een nieuwe tulp ontwikkelen en introduceren kost 20 jaar. Dit weerhield Dirk Lefeber er niet van om talloze nieuwe variëteiten te ontwikkelen, waarvan jaarlijks miljoenen bollen werden geproduceerd.
Dirk Lefeber heeft sterk bijgedragen aan het verkrijgen van betere handelsvariëteiten en dit was van groot belang voor de hele bloembollenbranche. Omdat veel in cultuur gebrachte tulpen gedegenereerd waren, zocht Dirk Lefeber zijn heil in originele, wilde Russische Fosteriana tulpen die hij meenam uit het Pamir gebergte in het oosten van Tadzjikistan. Eén ervan heeft hij onder de naam Madame Lefeber geregistreerd. Deze tulp was de basis van het succes van vele nieuwe tulpenrassen. Nog steeds wordt de Madame Lefeber tulp zo af en toe gebruikt voor verdere veredeling.