Thema Reuzenbol – Zee, wind, bloemen, veld

In haar werk zoekt Lisette Marije naar de verhalen van ons landschap en naar het samenspel tussen mens en natuur die, goedschiks en kwaadschiks, dat landschap vormgeven. De Bollenstreek is een plek waar de invloed van de mens overduidelijk zichtbaar is. Ze is geneigd te zoeken naar plekken die ‘onaangetast’ zijn en die vind je hier op soms onverwachte plekken. Wist je bijvoorbeeld dat de Veenenburgerlaan en het treinspoor niet op een aangelegde dijk liggen? Ze liggen juist op oude duingrond en de rest er omheen is afgegraven, om er stenen van te maken voor de bouw van Amsterdam. Dat geldt ook voor de Maartenskerk en Molenduintje in Hillegom.

Als je wilt weten hoe het er hier vroeger uitzag, moet je naar het Keukenhofbos of de duinen. En als je nu denkt dat de duinen wel onaangetast zijn, dan heb je het mis. Eeuwenlang hebben mensen in de duinen gewoond en gewerkt. Als je er oog voor hebt, kun je op sommige plekken nog de contouren van oude akkertjes van boerderijen ontdekken. En elk veldje, elke duintop en elk bosje heeft z’n eigen naam – in de loop der tijd gekregen van boeren en jagers die op die manier door het ‘woeste duingebied’ konden navigeren.

Reuzenbol 'Zee, wind, bloemen, veld' - Lisette Marije Eisenga
Reuzenbol 'Zee, wind, bloemen, veld' - Lisette Marije Eisenga
Reuzenbol 'Zee, wind, bloemen, veld' - Lisette Marije Eisenga
Reuzenbol 'Zee, wind, bloemen, veld' - Lisette Marije Eisenga

Kunstenaar – Lisette Marije Eisenga

Naast haar werk als tekstschrijver en vormgever is kunst de plek waar Lisette Marije buiten de lijntjes mag kleuren en waar ze haar eigen verhaal mag volgen. Al van jongs af aan heeft zij een grote liefde voor de natuur meegekregen. Haar ouders leerden haar de namen van bomen, dieren en planten. En nog belangrijker; ze leerden haar ‘verwondering’. Van jongs af aan ontdekte ze sporen in ons landschap; vreemd gevormde heuvels, glitters in stenen, bijna onzichtbare wildwissels. In haar kunst gaat zij op zoek naar de verhalen in ons landschap en naar het samenspel tussen mens en natuur die het landschap, goedschiks en kwaadschiks, vormgeven.

Meer van haar werk: www.lisettemarije.nl

Geadopteerd door

Deze Reuzenbol is geadopteerd door Greenport Ontwikkelingsmaatschappij (GOM), Hillegom.

Locatie

Deze bol is geplaatst op het Abeelenpark, Noordwijkerhout