Thema Reuzenbol – Iconen van de tulpenteelt
Kees Putman heeft enkele sleutelfiguren uit de geschiedenis van de tulpenteelt in beeld gebracht. Beluister hieronder het verhaal door Kees zelf verteld of lees de uitgebreide beschrijving daar onder (druk op de play knop als je Carolus Clusius voor je hebt).
- Carolus Clusius (1526-1609); een van de belangrijkste plantkundigen van zijn tijd. Hij reist zijn hele leven door Europa en komt in 1593 naar Leiden. Daar wordt hij de 1e directeur van de Hortus Botanicus. De tulpenbollen die hij meebrengt, plant hij daar en zo staat de eerste tulp in de Nederlanden.
- Hans Gillisz. Bollongier (1600-1645); was een nederlandse kunstschilder behorend tot de Hollandse School. Hij was gespecialiseerd in bloemstillevens. Hij woonde en werkte in Haarlem. Hij was een van de weinige schilders van bloemstillevens in die stad.
- Judith Leyster (1609-1660); Een schilder, die tot in detail de Brabantsson tulp schildert. Het is inmiddels een van de bekendste van de 40 afbeeldingen uit het beroemde Tulpenboek uit de tweede helft van de zeventiende eeuw. Verzamelaars, kwekers en handelaren geven hiertoe opdracht, zodat hun kopers zien wat er uit de bloembol tevoorschijn zal komen.
- Prof. Dr. E. van Slogteren (1888-1968); vond de oplossing voor een parasiet, die de bladeren van de narcis ernstig aantast; het stengelaaltje genoemd. Hij dompelde de narcisbol in water van 43ºC. De aaltjes sterven terwijl de bollen intact blijven. Hij wordt benoemd als buitengewoon hoogleraar door de Landbouwhogeschool in Wageningen.
- Dirk Lefeber (1894-1979); een kweker, geboren in Lisse, die zicht voornamelijk toelegde op het hybridiseren. Hij ontwikkelt talloze nieuwe varieteiten, waaronder de beroemde ‘Rode Apeldoorn’ Lefeber bevorderde de tulpenexport en was mede-oprichter was van de Keukenhof.
Kunstenaar – Kees Putman
Kees Putman (Noordwijk 1951) zat op de koninklijke academie beeldende kunsten in Den Haag. Kees heeft geschilderd en getekend zolang hij zich kan herinneren. De zee blijft hem fascineren. Kalm, woest, strelend of beukend, het maakt niet uit. Hemel en aarde maken van de eeuwig bewegende watermassa een eindeloze variatie van tinten. Soms een ingetogen palet van getemperde grijzen, dan weer een intrigerende waaier van kleuren. Genoeg inspiratie voor een schilderleven. Maar ook het land en de mens blijven hem boeien. Naast schilder is hij ook filmer, fotograaf, schrijver en dichter
Meer van zijn werk: www.keesputman.nl
Geadopteerd door
Deze Reuzenbol is gedoneerd aan museum De Zwarte Tulp door Stichting Gildemeesters Bollenstreek
Locatie
Deze bol is geplaatst aan de achterzijde bij Museum de Zwarte Tulp
Heereweg 219, 2161 BG Lisse.