Thema Reuzenbol – Nostalgisch strandhuisje met strandtafereel

Joyce van Caspel heeft een nostalgisch strandhuisje van haar tulpenbol gemaakt. Het rood-wit gestreepte doek dat m.b.v. de trompe-l’oeil techniek (ook wel: ‘het oog bedriegt’) is geschilderd, geeft de kijker een doorkijkje naar een zonnig strandtafereel. Een doorkijkje waar eenieder zichzelf of zijn familie wel in kan herkennen. Je ziet mensen heerlijk zonnebadend (van wie zijn die voeten achter de parasol?), lekker zwemmend in zee (maar zie je ook die hond?), mensen wandelend langs de vloedlijn en kinderen spelend in het warme zand (een link naar de openbare Snoezelspeeltuin SpeelzandT bij Nederzandt). Met de zonnige en felle kleuren in het schilderij wil Joyce de kleurrijke bloembollenvelden terugbrengen. Tevens wil zij met haar schilderij aangeven dat de bollenstreek niet alleen het gebied betreft waar de bloembollenvelden zich uitstrekken maar dat het strand, zee en duingebied ook tot de bollenstreek behoort. Bloembollen bleken namelijk al eeuwen geleden uitstekend te gedijen op zandgrond. Aan de achterzijde van de bol is te zien dat het een houten strandhuisje betreft met een kijkgaatje. In dit kijkgaatje komt de dame met het gele jurkje weer terug, nu geschilderd in ‘rugaanzicht’ waar zij wandelt richting de duinen. Maar waar staat de kijker dan? Vaart er misschien een schip op zee?

Joyce vindt het leuk als haar werk leidt tot onderzoeken, nadenken en verbazen. Dat gebeurt ook bij de poster die zij achterop heeft geplakt. Het betreft hier een afdruk van een gedeelte van het grootse ‘Panorama Tulipland’ van Leo van de Ende waar hij 12 jaar aan heeft gewerkt. Ze heeft het laatste stuk van het werk afgescheurd en hier strand zee en duinen aan vast geschilderd, als een hommage aan zijn prachtige meesterwerk (en met een knipoog naar de ‘Hoeve Groenewege’). Als extra suprise heeft ze de ‘Noordwijkse Strandrups’ voor mensen met onbegrensde beperkingen geschilderd, die bij St(r)andplaats Nederzandt jaren heeft gereden maar nu ‘gestrand’ lijkt te zijn. En tenslotte het Zwarte Tulpje als link naar het Museum in Lisse. De ‘Reuzen Tulpen Bol’ is een ‘Reuzen Strand Bol’ geworden die bol staat van strandplezier. Geniet ervan!

Reuzenbol 'Nostalgisch strandhuisje' - Joyce van Caspel
Reuzenbol 'Nostalgisch strandhuisje' - Joyce van Caspel
Reuzenbol 'Nostalgisch strandhuisje' - Joyce van Caspel
Reuzenbol 'Nostalgisch strandhuisje' - Joyce van Caspel

Kunstenaar – Joyce van Caspel

Joyce van Caspel (1970, geboren in Amstelveen, getogen in Noordwijk) is in 2015 afgestudeerd aan de Amsterdamse Wackers academie. Direct na haar afstuderen won zij de ‘Young Talent Award’ van het Noordwijk Schilderfestival. Inmiddels is haar werk via Gallery PR2 al verkocht aan vele internationale kunstliefhebbers en heeft zij geëxposeerd in o.a. Amsterdam en Breda. Alles wat haar raakt en inspireert, wil zij het liefst direct vastleggen op doek, ze heeft dan ook bijna altijd haar schetsboekje op zak om niets te missen.

Haar voorliefde gaat uit naar haar Berg-Atelier in de ongerepte Tsjechische Alpen of haar knusse werkatelier aan de Kaag, waar zij door de natuur geïnspireerde doeken, beelden of schetsjes maakt. Maar ze is vooral bekend geworden door haar beeldschone naakten en ragfijne portretten, die wereldwijd verkocht zijn.

Meer van haar werk: www.joycevancaspel.exto.nl

Geadopteerd door

Deze Reuzenbol is geadopteerd door strandplaats Nederzandt,
Noordwijk

Locatie

Deze Reuzenbol is geplaatst bij strandplaats Nederzandt
Langevelderslag 36-56, Noordwijk