Thema Reuzenbol – Geisha

Het verhaal op deze bol gaat over het begeren van een illuster object, in dit geval de tulpenbol. Twee geisha’s koesteren beide een tulpenbol. Een van de geisha’s zit op een vogel en de ander op een bloem. Argeloos bewonderen ze hun tulpenbol, niet wetend dat ze worden bespied door kapers.  De kapers hebben duidelijk het uiterlijk van de antagonist. De een is een mythologische roofvogel en de ander een witte tijger in mensenvorm.  Beide zijn het roofdieren, gemaakt voor de jacht. De witte tijger zit zelfs nog op een reusachtige zwarte raaf, wat de roofoverval een nog dreigender karakter geeft.  Het landschap is echter idyllisch vormgegeven met bloemen en bessen. De sfeer lijkt er aangenaam. Dit contrast interesseert mij. Een mogelijke misdaad in een bos van reusachtige bloemen, Het tafereel is echter een momentopname en de kijker wordt ook niet op de afloop getrakteerd. Of de kaping lukt is de vraag. En zo ja?  In welke handen komen de tulpenbollen het beste tot hun recht om te bloeien en te schitteren

Reuzenbol Geisha - Rik Smits
Reuzenbol Geisha - Rik Smits
Reuzenbol Geisha - Rik Smits
Reuzenbol Geisha - Rik Smits

Kunstenaar – Rik Smits

Rik Smits is als eerste aan de slag gegaan met de tulpenbollen. In zijn eigen werk domineert de relatie tussen natuur en cultuur, verhalen over de ratio en het onbewuste. Smits werd gepakt door het verhaal over de zwarte tulp zoals verwoord door de Franse schilder Alexandr Dumas, maar voelde zich tegelijkertijd uitgedaagd nieuwe verhalen over tulpen te bedenken, en dan met name vanuit het huidige spanningsveld tussen de oosterse en de westerse cultuur.

Geadopteerd door

Deze Reuzenbol is geadopteerd door Deleeuw Flowerbulb Group B.V. – Sassenheim.

Hans Oudshoorn (directeur van Deleeuw Flowerbulb group): “Nederland is hét tulpenland bij uitstek, wereldwijd zijn we hierom beroemd en ik wil graag meehelpen dit uit te dragen hier in de bollenstreek! Dit ook gedragen door het uitstekende initiatief van de Gildemeesters Bollenstreek.”

Locatie

Deze bol is geplaatst voor Deleeuw Bulb Group
Rijksstraatweg 52, 2171 AM Sassenheim.