Thema Reuzenbol – de Noordzee

Al het leven komt uit de zee. Zo ook de plantenwereld. De Noordzee is altijd zeer belangrijk geweest voor Noord- en Zuid-Holland. De altijd aanwezige Noordzee zorgt voor energie. Daarom heeft de kunstenaar gekozen om de zee op de tulpenbol te schilderen; het leven komt uit de zee en geeft ons welvaart en plezier!

Reuzenbol 'de Noordzee' - Peter Smit
Reuzenbol 'de Noordzee' - Peter Smit
Reuzenbol 'de Noordzee' - Peter Smit
Reuzenbol 'de Noordzee' - Peter Smit

Kunstenaar – Peter Smit

Peter Smit studeerde aan de Academie voor Beeldende Vormgeving en de Rijksacademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Peter is een kunstschilder die ervan houdt te schilderen in de traditie van de Impressionisten. Er zijn geen lijnen, maar kleurvlekken en -vlakken. Licht en kleur vervullen een hoofdrol. Kleur is een heel belangrijk aspect in zijn werk, naast de losse toets. Hij schildert met olieverf, NAT in NAT, zonder schets vooraf. Het resultaat is een bijna verloren gewaande sfeer, die een gevoel van nostalgie kan oproepen.

Peter voelt zich het best in het direct vastleggen van het moment. Zoals op het strand, waar hij de badgasten kan ‘begluren’ en ‘betrappen’ in hun meest karakteristieke houding. Het liefst schildert Peter Smit ‘live’ en plein-air. Hij begeeft zich graag onder de mensen. Hij wil invloeden van buitenaf en laat zich erdoor inspireren. Hij schildert datgene wat zich aan hem voordoet. Buiten zijn de onderwerpen; stad en strand en in het atelier; model en portret. Mensen laten zien van binnenuit, dat is wat Peter verbeeldt in zijn portretten, die hij in opdracht schildert.

Meer van zijn werk: www.petersmit.com

Geadopteerd door

Deze Reuzenbol is gedoneerd aan Museum Noordwijk door Stichting Gildemeesters Bollenstreek.

In Museum Noordwijk wordt veel aandacht besteed aan het leven met de zee door de eeuwen heen. Van Noordwijk als vissersplaats in de 20e eeuw tot toeristische badplaats in de 21e eeuw. De zee speelt daarin een centrale rol. Daarom is juist deze reuzenbol een mooie aandachttrekker voor Noordwijk aan Zee en voor het museum.

Locatie

Deze Reuzenbol staat bij Museum Noordwijk, Jan Kroonsplein 4, Noordwijk