Thema Reuzenbol – de Betovering

Deze bol toont de concurrentiestrijd van meerdere vogels, die tulpen vangen uit de lucht. Het is onduidelijk of het hier over diefstal gaat of over het redden van verdwaalde tulpen. Het enige dat men uit de context kan halen, is dat de tulpen waardevol genoeg zijn om deze actie te ondernemen. Alle betrokkenen bij het tafereel zijn gelijk in verschijning en optreden, echter 1 vogel valt op door zijn rebelse uiterlijk. In plaats van het koesteren en in veiligheid brengen van de buit, gooit hij de tulp onverschillig weg. In deze bol wil de kunstenaar de betovering van de tulpenbollen weergeven die zij in hun geschiedenis op de mens hebben gehad. Hij is geïnteresseerd in de psychologie achter onze obsessie voor zo’n begeerlijk object. De hebzucht van de mens om een illuster object te bemachtigen en zijn rivalen de ogen ermee uit te steken. De tulpenbol als trofee, als machtsinstrument. De mens geniet van zijn macht om het object onderhevig te maken aan zijn eigen invloed. Welke macht is er groter dan de vernietiging van iets waardevols of welke hartstocht is er sterker dan de koestering ervan.

Reuzenbol 'Blauw/Geel' - Rik Smits
Reuzenbol 'Blauw/Geel' - Rik Smits
Reuzenbol 'Blauw/Geel' - Rik Smits
Reuzenbol 'Blauw/Geel' - Rik Smits

Kunstenaar – Rik Smits

Rik Smits is als eerste aan de slag gegaan met de tulpenbollen. In zijn eigen werk domineert de relatie tussen natuur en cultuur, verhalen over de ratio en het onbewuste. Smits werd gepakt door het verhaal over de zwarte tulp zoals verwoord door de Franse schilder Alexandr Dumas, maar voelde zich tegelijkertijd uitgedaagd nieuwe verhalen over tulpen te bedenken, en dan met name vanuit het huidige spanningsveld tussen de oosterse en de westerse cultuur.

Rik Smits

Geadopteerd door

Deze Reuzenbol is geaopteerd door Nijssen Recycling B.V. , Nieuw Vennep.

Gerard Nijssen (Directeur Nijssen Recycling): “De reuzenbol, die met trots op onze locatie wordt geplaatst, verbindt symbolisch de geschiedenis van de bloembollenexport met onze circulaire ambities. We nodigen u uit om ons te vergezellen op deze inspirerende reis en om samen te werken aan een duurzamere toekomst.”

Locatie

Deze Reuzenbol is geplaatst bij Circular Hub Amsterdam, Haarlemmerstraatweg 165, Halfweg.