De Zilk – Zaterdag 30 maart is de Reuzenbol ‘van De Zilk naar Beijing’ onthuld bij Heemskerk & Zn in De Zilk. Dit is de eerste bol in De Zilk en de 70e bol langs de fietsroute.

De Reuzenbol is beschilderd door Jan Hogervorst en vertelt het verhaal van de firma Heemskerk & Zn. Op de plek van dit bedrijf is rond het begin van de 18e eeuw boerderij ‘Prinsenhof’ gebouwd. Totdat ze in 2005 werden afgebroken, waren de zijmuren nog altijd de originele muren. De omgebouwde stallen (rond 1960) hebben tot het einde aan toe als opslagcellen voor de bloembollen gediend. Het bedrijf is van oudsher gericht op de teelt van tulpen, maar er worden ook hyacinten geteeld en sinds 2016 worden er hippeastrums geteeld, een op dat moment nog compleet nieuwe teelt in de Nederlandse buitenlucht. De tulpen van Heemskerk zijn ook jaarlijks te zien in de Keukenhof in Lisse. De Chinese muur op de bol staat symbool voor de samenwerking met China, want vanaf 2010 worden er bollen uit de Zilk verstuurd naar China voor met name de grote stadsparken.

v.l.n.r.: Jan Hogervorst, Mark Heemskerk, Rob Heemskerk, Piet Heemskerk, Jan van Vliet, Wil Brouwer.

Mark Heemskerk (Heemskerk & Zn.): “We vinden het als bedrijf belangrijk om mee te doen aan dit project, omdat de Zilkerbinnenweg één van de mooiste weggetjes is van de Bollenstreek, waar veel toeristen langs komen in het voorjaar. In onze ogen hoort de fietsroute, die aan de reuzenbollen is gekoppeld, ook door de Zilkerbinnenweg te komen. Om dit te bewerkstelligen adopteerden wij een bol.”