Lisse – Donderdag 20 oktober
Sommigen hadden hem al zien staan, maar vanochtend is de 40e Reuzenbol met de naam ‘Terugblik’ van Anneke van Kesteren officieel onthuld bij Novèns Accountants Lisse. Dit betekent dat we op de helft van ons project zijn, nog 40 bollen te gaan!

Chris van Deventer (eigenaar Novèns Accountants): “Jan van Vliet nodigde me uit om eens te komen kijken naar de Reuzenbollen. We zijn een bedrijf met verschillende kantoren in de Bollenstreek, waarvan een in Lisse. Toen ik het tafereel van de oude haven zag, wist ik direct dat deze bol voor ons kantoor moest komen te staan. Hij hoort thuis op de plek waar De Haven tot 1963 lag.”

Hoewel het toeristenseizoen nog even op zich laat wachten heeft Van Deventer de eerste fietsers al zien stoppen om naar de bol te kijken. “Ik nodig iedereen uit hetzelfde te doen, want het is een bijzonder kunstwerk”. Bewonderaars halen hun mobiel niet alleen tevoorschijn om een foto van het kunstwerk te maken. Wie meer over de bol of over het bedrijf van Van Deventer wil weten, scant ook de QR-code op het bordje dat naast de bol is geplaatst en krijgt alle gewenste informatie in zijn scherm te zien. Zo worden oud en nieuw met elkaar verenigd.

Op deze bol zie je een terugblik naar het verleden door middel van een geschilderde “Anamorfose” van de haven van Lisse. Wanneer je in de hartlijn van de schildering gaat staan, heb je het beste zicht op de haven en buigen alle krom geschilderde lijnen weer recht.
Het vervoer van de bollen naar de bollenveiling van Lisse ging vroeger grotendeels over het water. Beiden veilinghuizen lagen immers aan “de Gracht” waar de bollen verhandeld werden. Met de komst van de vrachtwagen werd de haven overbodig, dus is hij in 1963 gedempt. Wat nog rest van dit unieke stukje Lisse is een parkeerplaats. Wie weet inspireert deze “terugblik” de plaatselijke bestuurders om de auto’s ondergronds te bergen en op de plaats van al het blik een mooie waterpartij te laten herrijzen!

v.l.n.r.: Robbert Bik, Erik Herreur, Jan van Vliet, Chris van Deventer, Anneke v Kesteren, Wil Brouwer