Afgelopen week is Omroep West bij ons in de galerie op bezoek geweest. Onderstaand stuk is op hun website geplaatst. Ook hebben ze een interview met Jan van Vliet en kunstenares Guylaine Loos gefilmd. Kijk HIER het filmpje terug.

Bron: Omroep West 16-02-2022 | Mariëlle Bakker

‘We willen onze Bollenstreek het jaar rond zichtbaar maken. Half mei zijn de bloemen uitgebloeid, dan is onze streek onvindbaar,’ zegt voorzitter Jan van Vliet van Stichting Gildemeesters Bollenstreek in het atelier in Lisse. Naar eigen zeggen maken tachtig regionale kunstenaars het grootste aaneengesloten kunstwerk van de wereld. Inmiddels staan 17 tulpenbollen her en der op de fietsroute. De 18e komt vrijdag in de gemeente Teylingen. Nog 62 bollen te gaan.

Het atelier in de Kanaalstraat in Lisse staat vol grote beschilderde tulpenbollen; eentje met fietsende dagjesmensen, eentje met verschillende gezichten, uitgebloeide tulpen, met de lappendeken van bloemenvelden, realistisch geschilderd en abstract. Eén van de tachtig kunstenaars is Guylaine Loos uit Lisse. ‘Ik kwam her binnen gelopen en vroeg of ze nog kunstenaars nodig hadden. Even later was ze aan de slag.’ De opdracht die de kunstenaars meekrijgen is dat de schildering moet gaan over de Bollenstreek.

Uitzicht van een vogel

‘Mijn inspiratie was dat als je over de streek vliegt, het een bonte lappen deken is van kleur,’ zegt de abstract kunstenaar Guylaine Loos. ‘En dat heb ik abstract willen vangen op deze bol’, zegt ze terwijl ze om de tulpenbol loopt. Haar lievelingsgedeelte is de platte achterkant, daar werkte ze het liefste aan. ‘De kleuren lopen daar mooi in elkaar over.’ Er zitten ook grappige details op de schildering. ‘Je hebt wel eens een dwaler. Dan zit er ineens een gele tulp in een rood veld.’ Dat heeft Loos abstract achterop de bol geschilderd. In het blauw ziet Loos de golven van de zee terug. En het groen symboliseert de bossen.

‘Elke bol moet iemand verliefd maken,’ zegt Jan van Vliet. ‘Iedereen heeft zijn favoriete bol.’ Jan loopt naar één van zijn favorieten, die het vergaan en afsterven van de tulpen laat zien in donkere melancholische kleuren.

Fietsroute 125 kilometer

Guylaine hoopt dat haar bol een mooie plek krijgt in de natuur, in het groen. Maar een rotonde zou ze ook ‘super’ vinden. ‘Dan valt het lekker op.’

Dit voorjaar wordt een fietsroute en app langs de reuzenbollen gelanceerd. En ook de ANWB zal de Reuzenbollen opnemen in hun Bollenstreek-fietsroute. Volgens Van Vliet loopt de route langs niet voor de hand liggende wegen. Dus er valt nog iets nieuws te ontdekken in de streek, aldus de voorzitter van de Gildemeesters.

De adoptiekosten van de reuze tulpenbollen met sokkel en bordje zijn ongeveer 6000 euro, inclusief beschermlaag en onderhoud. Voor 500 euro is er overigens een veel kleiner model te koop, dat op elk bureau en woonkamer past.