Bron: Leidsch Dagblad d.d. 16 dec 2021

Een zestig centimeter hoge bol met daarop – handgeschilderd – de geboorte van Jezus in de stal en Jezus hangend aan het kruis. Net voor kerst heeft dat een plekje gekregen in de voortuin van de voormalige pastorie op Kaageiland. Daar woont sinds enkele jaren Kees van Lent, telg uit de plaatselijke jachtbouwersfamilie en tot voor kort pastoor in Hoofddorp. Maar waar hij ook woonde of verbleef, hij bleef iets houden met het eiland, waar hij 73 jaar geleden ter wereld kwam. Zo luncht hij al dertig jaar wekelijks met zijn broer Dick bij restaurant ‘Tante Kee’ om familie, zaak en wereld door te nemen. En daar kwam op zeker moment de vraag op tafel wat te doen met een stal die Dick erbij had ‘gekregen’, toen hij grond kocht om een weg aan te leggen achter de werf waarvan hij toentertijd algemeen-directeur was. Oudste broer Kees wist het wel: “We toveren het om tot bezinningscentrum annex conferentieoord.”

En zo geschiedde. Tot plezier van oudste broer Kees, die op de bovenetage van de Stal op de Kaag een slaapkamer kreeg, en een groeiend aantal gasten. “Waar de bezinning in zit? In het eilandgevoel, het water, het land, het uitzicht, de ervaringen die je deelt en het eten dat je samen doet rond het uitgebreide keukenblok”, weet de man achter de stal. Ook kwam er van alles om de Stal heen. Van een labyrint tot een bezinningstuin vol krachtige Bijbelse vrouwen en een bezinningsheuvel.

Bol in kwestie

Onlangs had broer Dick in galerie de Zwarte Tulp in Lisse een bol gezien, waarvan hij wist dat broer Kees er voor zou vallen. Vooral in de vier jaar dat hij in Lisse had gewerkt, had hij immers veel in het kerstevangelie gelezen en op veel plekken kerstallen gezien. En inderdaad, de dag nadat broer Kees de bol met kerst- en paasverhaal was gaan bekijken, liet hij weten de bol te kopen. Deze donderdag kwam de Noordwijkse kunstenares Joyce van Caspel haar werk naar de klant brengen. De bol is geplaatst op een 1 mtr 20 hoge zuil, die de bol boven de heg laat uitsteken en de kunst op ooghoogte brengt van wandelende passanten. De zuil kan draaien, waardoor passanten op de Julianalaan in de kerstperiode de geboorte van Jezus in zijn stal kunnen zien en rond pasen diens sterven aan het kruis.

De nieuwe eigenaar blijkt zeer in zijn nopjes met het werk, redenerend dat het bij veel dingen past. Bij het huis dat al honderd jaar gelovige bewoners heeft, het buurbeeld van de goede herder met een schaapje op diens rug, maar ook bij hemzelf. Niet alleen heeft hij veel met het kerstevangelie, via zijn in Lisse geboren moeder heeft hij ook een link met de Bollenstreek. En daar ontstond enkele jaren geleden het idee om de streek van Leiden tot Haarlem van een extra toeristische attractie te voorzien. En wel via zo’n 80 Reuzenbollen. De bol op de Kaag is ruim de helft kleiner en wordt niet opgenomen in de 125 km lange fietsroute, die de grote broers en zussen zal verbinden. Toch verwacht Jan van Vliet van de organiserende stichting Gildemeesters Bollenstreek, dat velen de bol vanzelf tegen zullen komen: “Ook doordat de Stal op de Kaag zo bekend is.”