Onder grote publieke belangstelling is zaterdag 15 april voor de ingang van Museum De Zwarte Tulp in Lisse een uniek kunstwerk in de vorm van een reuzenbloembol onthuld. De kleurrijke tulpenbol moet vooral de zichtbaarheid van het museum vergroten, maar is ook bedoeld om op ludieke wijze een gevoel van verbondenheid te tonen en te stimuleren.
De onthulling werd verricht door de 2 drijvende krachten achter het Giant Tulip Bulb project in de Bollenstreek, de heren Jan van Vliet en Wil Brouwer. Door met z’n tweeën in de bol plaats te nemen en een foto of selfie te maken, kunnen vriendschappen op de gevoelige plaat worden vastgelegd, oude vetes worden beslecht of bijzondere samenwerkingen worden aangegaan, zo is de achterliggende gedachte. De gemeente heeft toestemming verleend voor het verrijdbare kunstwerk dat tijdens de openingstijden van het museum op ‘t Vierkant wordt geplaatst.
Het museum – dat verhaalt over de bloembollencultuur en een podium biedt voor aan bollen gerelateerde kunst – zocht al langer naar mogelijkheden om beter in beeld te komen. Met het plaatsen van de opvallende reuzenbloembol als eyecatcher, een creatie van kunstenaar Niek Hendrix denkt het museum die grotere bekendheid te verkrijgen. Tegelijkertijd wil het museum met het kunstwerk ‘Kleurrijk Lisse 825 jaar’ extra op de kaart zetten en fungeert de opvallende bol als begin- en eindpunt van de al eerder geïntroduceerde ‘Reuzenbollenfietsroute’.
Het kunstwerk is een weergave van het bekende schilderij “Tulpenbed” van Jacob Gerritsz. Cuyp uit 1638, een jaar na de Tulpenkoorts, die in het museum alle aandacht krijgt.
Door aan te haken bij de actie van SIRE (Stichting Ideële Reclame) om conflicten te vermijden en samen tot iets goeds te komen, wil Museum De Zwarte Tulp een extra tintje geven aan de reuzenbol. Voorzitter Herman Hollander: ‘’In een bol groeit iets nieuws, iets moois, een wonderschone bloem. Dat is het resultaat van harmonie, voeding, rust en warmte. Door samen ‘in de bol’ te gaan, geven twee partijen aan vriendschap, vrede, geluk en samenwerking te willen nastreven’’. Politici, ondernemers, collega’s, vrienden, geliefden of toeristen, de museumvoorzitter ziet een rijke schakering van duo’s al voor zich. Zaterdag werd direct al gevolg gegeven aan die wens. Aan het gezegde ‘uit je bol gaan’ wordt wat Herman Hollander betreft ‘in de bol gaan’ toegevoegd.
Het kunstwerk wordt alleen buiten op het plein geplaatst wanneer het museum is geopend. Dat betekent dat de kleurrijke tulpenbol dagelijks (behalve op maandag) van 13.00 tot 17.00 uur op ‘t Vierkant staat. Maar eerst rijdt het nog mee met het Bloemencorso.