07-04-2020
Op maandag 16 december ’19 werd door burgemeester Lies Spruit de galerie aan de Kanaalstraat 33 officieel geopend. De eerste 17 bollen zijn inmiddels gereed en te bewonderen in de galerie. De Gildemeesters Bollenstreek willen in de hele streek een lint van 80 kunstwerken plaatsen om zo de Bollenstreek het jaarrond aantrekkelijk te maken De kunstwerken hebben allen dezelfde vorm, nl. een reuzen tulpenbol van 185 cm hoog.
Eerste bol binnen 2 maanden verwijderd
De eerste reuze bloembol werd woensdagmiddag 20 maart 2019 door voorzitter van de Gildemeesters Jan van Vliet langs de Westelijke Randweg ‘geplant’. De bol heeft twee maanden voor de Keukenhof gestaan. vlak na het plaatsen belde er al een ambtenaar van het gemeentehuis. Er was geen vergunning aangevraagd. Van Vliet: “We waren eigenlijk nog niet klaar met het project.” Er moest dus een nieuw plantmoment geregeld worden. Hiervoor was commissaris van de Koning van Zuid – Holland dhr. Jaap Smit uitgenodigd. 21 april ’20 zou voor de Klinkenberghal in Sassenheim de eerste bol opnieuw geplant worden. Een mooi moment, omdat op dat moment vanaf daar de corsowagens zouden vertrekken. Door de Corona crisis zal ook dit plantmoment geen succes worden. Een nieuwe datum is nog niet gepland.
Van Haarlem tot hofvijver?
De bollen, gemaakt in Polen, worden beschilderd door goede kunstschilders. Wat dat betreft staat kwaliteit voorop. Van Vliet:”Het moeten geen huis- tuin en keukenschilders zijn.” Iet Langeveld heeft een bol met vogels gemaakt en Wout Ruigrok een bol met bollenvelden. John Wassenaar zal ook een bol voor zijn rekening nemen. Het is de bedoeling dat 17 bollen gebruikt gaan worden voor o.a. exposities in binnen- en buitenland. Verder zullen de bollen te zien zijn van Haarlem tot Leiden. Ook de gemeente Wassenaar heeft al aangegeven belangstelling te hebben voor de Reuzenbol. En wat zou het niet mooi zijn als er één in de hofvijver tentoongesteld gaat worden?
Vrijwilligers
De galerie wordt gerund door vrijwilligers. Deze moeten nog gezocht worden. De opbrengst komt ten goede aan de activiteiten van de Gildemeesters en het museum de Zwarte Tulp.
geschreven door: Redactie Blik op Lisse