Thema Reuzenbol – DNA (3)

Voor dit project is Matsumoto in de geschiedenis van de bollen gedoken. Tot haar verrassing speelde DNA perikelen hierin een grote rol en dan met name het mozaïekvirus, dat in de vroege zeventiende eeuw tot aantasting van het DNA had geleid. Met de prachtig gevlamde exemplaren tot gevolg. Feitelijk dus zieke tulpen. Maar met alleen lijntjes op de bollen kon de kunstenaar niet uit de voeten, de ‘afwijkingen’ in het DNA moesten als organische vormen een eigen leven gaan leiden. Op dit thema heeft zij 5 variaties gemaakt

Reuzenbol 'DNA 5' - Ruri Matsumoto
Reuzenbol 'DNA 5' - Ruri Matsumoto
Reuzenbol 'DNA 5' - Ruri Matsumoto
Reuzenbol 'DNA 5' - Ruri Matsumoto

Kunstenaar – Ruri Matsumoto

Ruri Matsumoto werd geboren in Tokyo, maar volgde haar studie aan de kunstacademie in Düsseldorf bij onder meer Katharina Grosse en Markus Lüpertz. Haar schilderijen en installaties van de afgelopen jaren kenmerken zich door patronen van kleuren en lijnen, waarmee ze vorm wil geven aan historische plekken en monumenten. In haar recente werk gebruikt Matsumoto een nieuwe ordening, de bekende lijntjes van het DNA. Binnen de ordening van deze lijntjes zijn ontelbare mogelijkheden, virtuele mogelijkheden wel te verstaan. Want de praktijk is altijd weerbarstig. In de echte wereld bestaan geen rechte lijnen en zuivere kleuren, de echte wereld is een reeks van rafelrandjes, die Matsumoto ook als zodanig in haar werk laat zien.

Haar kunstwerken bevinden zich in belangrijke internationale musea en collecties.

Meer van haar werk: www.rurimatsumoto.com

Ruri Matsumoto

Geadopteerd door

Deze Reuzenbol is geadopteerd door de Gemeente Teylingen.

“Dit project van de Gildemeesters is heel bijzonder en zal een belangrijke bijdrage leveren aan de aantrekkelijkheid van de Bollenstreek”, aldus burgemeester van Teylingen Carla Breuer. “Ik ben dan ook trots dat onze gemeente daar een belangrijke bijdrage aan levert.”

Locatie

Deze Reuzenbol staat in de tuin van het appartementencomplex ‘Herenstaete’, nabij het Boerhaavehuis, Kerkweg, Voorhout