12-01-2019

In Vijfhuizen waar de jaarlijkse mechanisatieshow werd gehouden, was tussen alle grote stands in met hun enorme machines, een bescheiden plekje ingeruimd voor de Gildemeesters Bollenstreek. De stand trok veel bezoekers. De aandacht werd getrokken door de voor het eerst vertoonde Reuzenbol. Deze tulpenbol is 185 cm hoog en wordt beschilderd door bekende hedendaagse kunstenaars. De bedoeling van het Reuzenbolproject is dat deze bollen door de gehele streek geplaatst worden, waardoor er een zgn. bollenroute ontstaat. De toerist kan de route volgen en via een in ontwikkeling zijnde app alle informatie over zowel de kunstenaar als de omgeving vinden.

Panorama Tulipland

In de stand ook een plekje voor het Panorama Tulipland. Museum “De Zwarte Tulp” is al geruime tijd actief om het kunstwerk in Lisse te realiseren. De schilder van het Panorama, Leo van den Ende, werd benaderd en deze was bereid op de stand een stukje van het Panorama te komen schilderen. Dat trok, evenals een aantal jaren geleden bij het realiseren van het origineel in Voorhout, veel belangstelling. Hopelijk gaat de Gemeente Lisse ook mee in het realiseren van dit geweldige plan. Schilder Leo van den Ende kan niet wachten, hij heeft zijn levenswerk al 11 jaar niet meer gezien. Hij werd al emotioneel bij de gedachte.

Bollenwodka

Ook konden fijnproevers de bollenwodka proberen. Deze wodka wordt door Clusius Craft Distillers uit Katwijk gestookt van tulpenbollen en is een typisch streekproduct. Menige bollenkweker wilde ook op deze manier van de bollen genieten! De aandacht voor de stand was groot. Op de vraag aan Jan van Vliet, de voorzitter van de Gildemeesters Bollenstreek, waarom de stand zo goed scoorde was zijn antwoord: “Logisch, we staan hier namens de mooiste streek van de wereld en mensen gaan dat steeds meer zien en waarderen!”.